75 aniversari [ 1931 - 2006 ]
de la proclamació de la II República a Mallorca
25.4.06
24.4.06
Los republicanos advierten a Pastor que esperan más pasos para la reconciliación
Los republicanos exigen la instalación del mural de Frau en el cementerio de Manacor

El presidente del comité de Son Coletes, Antoni Cànoves, señaló la importancia de la demolición de los últimos monumentos franquistas y la declaración de hijo ilustre al alcalde republicano Antoni Amer, en el marco de 75 aniversario de la II República. Cànoves afirmó que «estos son un primer paso hacia la reconciliación y lo queremos agradecer a todos los miembros del Ajuntament».
El acto recordó a los más de 140 manacorins asesinados y Cànoves advirtió que «no cesaremos en celebrar este día hasta que en cuestión de tiempo logremos que el mural de Frau esté en un lugar discreto de Manacor o en el cementerio. Mientras en el País Vasco se hacen placas en recuerdo de las víctimas de ETA, como debe ser, aquí la derecha se niega a colocar un mural en recuerdo de todas las víctimas del 36». Posteriormente se hizo un minuto de silencio en su recuerdo
Esquerra reuneix 150 persones al seu sisè sopar per la República
GUILLEM MAS.
Manacor.
El Cafè Can Lliro fou ahir vespre l'escenari del sisè sopar per la República organitzat per la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya en el qual assistiren més de 150 persones.
L'acte fou presidit pel vicesecretari general de la formació independentista, Josep Vall, i pel president a les Illes, Joan Lladó. També hi foren presents dirigents del PSOE, PSM i EU-EV.
El sopar transcorregué en un ambient clarament republicà i independentista de cara al tradicional homenatge a les víctimes republicanes de la Guerra Civil previst al cementeri de Son Coletes, que serà demà diumenge a les 12 hores.
En el torn d'intervencions, Lladó recordà que en els cinc anys que es du a terme aquest sopar de germanor «s'han aconseguit cinc fites molt importants». Lladó es referí a la demolició dels monuments franquistes a la plaça Weyler de Manacor i els de la plaça Monument de Porto Cristo i el del Club Nàutic, juntament amb el recent homenatge al batle Antoni Amer Garanya i la recuperació de la memòria històrica.
Per la seva part, Josep Vall féu un recorregut històric del que suposà la proclamació de la República ara fa setanta-cinc anys «de noves llibertats».
Publicat al Diari de Balears
22/04/06
18.4.06
Viernes Santo y republicano
17.4.06
La República
No tenc el do de l'endevinament i tampoc no estic per fer una ucronia, així que no diré res de les dues darreres qüestions.
Quant a la primera pregunta, referida sobretot al règim polític, crec que és evident que en queda qualque coseta, però també que se n'han oblidat, sovint ben a posta, moltes d'altres. La transició es va fer des de la mateixa «legalitat» franquista. En cap moment es va propiciar una ruptura amb la dictadura i un retorn al que havia estat la República, ans, contràriament, foren les mateixes Corts del règim anterior les que votaren la transició cap a la democràcia. Aquest fet va tenir conseqüències altament positives, com la gairebé manca de violència del procés i la desactivació dels elements més involucionistes. Però també es va pagar un preu. A l'inrevés del que ha passat a altres indrets que han sortit d'una dictadura, aquí no es va fer una depuració de responsabilitats. No es va jutjar ningú pels crims contra la humanitat executats pels qui havien ostentat el poder dictatorial. Els qui s'havien enriquit gràcies a la corrupció, tampoc es varen veure obligats a retornar els fruits de les seves malifetes. Encara avui en dia hi ha un munt de propietats que foren expropiades a militants republicans, a sindicats, a partits polítics o a diverses entitats cíviques i socials que resten en mans de l'Estat o de qui els va obtenir de forma fraudulenta. Aquesta forma d'actuar va permetre que els hereus de Franco renunciassin a seguir exercint la violència, però no va possibilitar que es fes justícia amb els damnificats. Es va tractar a tothom igual, víctimes i botxins. I tal vegada, degut a les circumstàncies del moment, no es podia fer res més. És possible que si hom hagués volgut restituir la legalitat republicana i jutjar els opressors, hi hagués hagut un nou cop d'estat.
Però ara ja han passat molts d'anys, les coses han canviat i s'han esvaït aquells perills. No seria hora de fer justícia amb els qui patiren la repressió de la dictadura? No s'haurien de retornar els béns confiscats als hereus dels seus legítims propietaris?
Els tímids avanços que s'han fet en aquest aspecte em semblen totalment insuficients. I el que em resulta més mal d'entendre és la postura del Partit Popular. No volen fer cap concessió política per aconseguir la pau al País Basc, volen que es jutgin tots els assassins i es protegesquin les víctimes. Com així no defensen el mateix en el cas de les víctimes i els botxins de la dictadura? Com així accepten les concessions polítiques que es feren als franquistes al seu
Jaume Lladó. Professor
Parlament de Ramon Molina. Cementeri de Santa Maria. 14 d'abril de 2006
La Comissió que ha organitzat els actes de commemoració de la República a Santa Maria m’ha concedit l’honor de participar avui en l’homenatge als homes i dones que lluitaren, moriren i patiren persecució, per defensar una gran causa: La causa de la llibertat i el benestar del poble, la causa de l’emancipació dels oprimits, la causa, en definitiva, de la justícia.... Perquè si alguna cosa ens fa vertaderament humans, es el desig irrefrenable de les persones justes per fer valer la justícia.
La justícia, amics i amigues, algunes vegades, poques, pot coincidir amb la llei. Però no hem d’oblidar mai que la llei, en aquesta terra i en aquest país, ha estat, quasi sempre, l’emanació dels interessos dels poderosos, dels que tenen el poder i la força, dels que han manat sempre i sempre voldran continuar manant. La justícia, ho repeteixo, és un valor suprem per damunt de la llei i, sols en moments concrets, excepcionals, les dones i els homes justos tenen l’ocasió de adaptar les lleis a la vertadera justícia. La República de 1931 va ser un d’aquests moments especials que es reprodueixen de tant en tant. Un moment on les persones justes es proposaren canviar la societat, fer-la millor, més igualitària, més lliure, més culta.
L’hem de dir alt i clar: la justícia i la veritat pertany als que creien, i als que creiem, que totes les persones han de tenir realment els mateixos drets, que ningú ha de tenir privilegis per dret de naixement, que tots han de tenir la possibilitat d’estudiar i formar-se, de treballar sense que els explotin, de viure en pau i llibertat.
I l’hem de repetir alt i clar: els nostres; aquells que avui recordam, i tots aquells de nom desconegut que compartien els mateixos ideals de llibertat i igualtat i que lluitaren per canviar una societat injusta, ells, eren els justos, els que representaven el vertader progrés, els representants del millor que ha produït històricament la nostra societat, el mirall en el que ens hem de continuar mirant per no oblidar mai el seu esforç ni el seu sacrifici.
Com a homes i dones lliures que eren, -perquè l’única llibertat real és l’opció de dir no a la injustícia-, tenien idees diferents. Eren republicans o socialistes, anarquistes o lliurepensadors, però, per damunt de diferències doctrinals, ells foren lo millor de Mallorca durant uns anys d’esperança i de lluita. Tant se val que no fossin la majoria, tant se val que no guanyessin eleccions, tant se val que els cacics, els senyors, els capellans i els empresaris sense escrúpols, mobilitzessin les seves forces i els seus recursos sense límit per aïllar-los i impedir que la seva veu arribés a una població embrutida per la incultura i dominada per segles d’explotació. Malgrat això, ells tenien la raó, i, per això, les forces més negres de la reacció: senyors, cacics i vaticanistes s’uniren sense fissures amb els militars sublevats per esclafar-los.
Els senyors volien seguir tenint porquerets i jornalers esclaus, els empresaris volien seguir tenint mà d’obra mal pagada, els capellans volien seguir dictant la seva moral des del poder... la seva venjança contra el poble va ser terrible... A Mallorca foren assassinades entre 2000 i 3000 persones, encara no ho sabem amb certesa, un dels percentatges més alts de tota Espanya tenint en compte la població d’aleshores.... Fou un intent salvatge de capgirar la roda de la història i tornar al temps on els poderosos feien i desfeien amb total impunitat, de liquidar anys de lluites i conquestes del moviment obrer i dels pagesos pobres, de tornar a la incultura i a la resignació.
Avui, les condicions de la lluita han canviat. Vivim en una societat diferent, però molts dels problemes de fons que plantejaren els lluitadors que avui recordam, segueixen ben vius.
El règim franquista es va acabar, certament, però han passat 28 anys i ara, el 2006, podem afirmar amb tota rotunditat que aquella transició que, ens digueren, fou modèlica es fonamentava en una premissa perversa: els vençuts havíem de continuar essent vençuts; les esquerres, els progressistes, podrien governar als ajuntaments, a les comunitats autònomes i fins i tot al govern de l’estat però amb la condició d’oblidar, de no recordar, de considerar els seus morts i les seves tradicions com una simple qüestió de debat entre historiadors.
La gent d’esquerra s’havia d’adaptar als nous temps, ésser moderns i enterrar el passat i, sobre tot, no tocar els privilegis dels que havien guanyat, dels que comandaven des de sempre. Cregueren que el temps ho arreglaria tot i que, amb el pas dels anys, seria possible civilitzar a una dreta que sempre havia governat amb la violència i la imposició. Ens equivocàrem!. La dreta ha consentit governs d’esquerra durant els anys que necessitava per reorganitzar-se, per formar nous quadres i nous dirigents, per tapar el seu passat franquista i presentar-se en societat com a demòcrates i liberals; però, quan han tornat al poder, la bèstia amagada ha tornat despertar-se. Es creuen investits de la gràcia divina, es creuen que ningú més que ells poden governar i manar. Ho volen tot; no poden acceptar ni tan sols compartir el poder. Insisteixen en que no s’han d’obrir velles ferides i diuen que no hem de cercar les tombes dels nostres morts..., mentre que ells tenen les esquenes ben cobertes: els seus morts han tingut monuments, carrers dedicats i reconeixement, però els nostres han de continuar enterrats vora les cunetes de les carreteres. Volem que es recordin els seus noms! Volem que s’honori la seva memòria! I volem també saber el nom dels responsables de la seva mort, dels que els mataren i dels que els manaren matar!
Potser l’esquerra es vulgui fer la il·lusió que la lluita social s’ha acabat, ha passat de moda... però la dreta la té ben present. Repasseu sinó les declaracions dels seus dirigents i l’odi i la crispació que generen des del moment en que perden alguna parcel·la de poder. Ho vérem a Balears durant el curt govern de Progrés i ho veiem en l’actual mobilització permanent de la dreta i l’església contra un govern espanyol tímidament reformista. És la mateixa tàctica que seguiren durant els anys trenta contra la República... Però el decurs de la història no es pot aturar... Hem d’ésser optimistes!.
Ara vivim temps infinitament més favorables per als canvis que fa 75 anys: Afortunadament la nostra societat ja està pràcticament descristianitzada, el pes reaccionari de l’exèrcit ha minvat considerablement, els joves d’avui poden instruir-se, malgrat la desinformació que genera l’excés d’informació manipulada i irrellevant. La força de la veritat s’obre i s’obrirà pas poc a poc, però, potser... massa lentament.
Dia a dia veiem que la dreta renova el seu discurs, parla més i més agressivament, revisen la història i aparèixen opinadors i propagandistes que defensen el cop d’estat del 18 de juliol i el règim franquista com un mal menor, que fou necessari per aturar la voluntat del poble que volia canviar d’arrel les coses; això, amics i amigues és només el començament. La dreta es mostra de cada dia més clarament com a reaccionaris viscerals, encara que ara, en lloc de dir-se franquistes, es presentin com a nous lliberals o neo-lliberals. Una idea els uneix i els continuarà unint: el desig de preservar el poder i l’odi al poble treballador que vol avançar. Per això es mantenen units i aquest odi cohesiona les seves files. Mentre tant,... l’esquerra i les forces progressistes, no s’atreveixen a respondre amb contundència a les provocacions i es divideixen i fraccionen per qüestions insignificants.
Si... amics i amigues; la República de 1931 fou possible en gran part gràcies a un pacte d'unitat; tot començà amb aquell pacte que reuní a tots els antimonàrquics a la ciutat de Sant Sebastià el 1930 i propicià la presentació de candidatures unitàries a les eleccions... I, recordar la República és també aprendre dels seus errors i encerts. Aqueixa primera lliçó unitària és una lliçó per recordar: Front al bloc d’interessos reaccionaris que avui governa a les Balears una primera passa pot ésser reunir forces per fer fora als seus representants polítics
No demanam que ningú renunciï a les seves pròpies idees, però avui, més que mai, hem d’evitar els errors passats. Som la majoria i, només per la nostra divisió, la dreta hereva del franquisme pot governar en aquesta terra. Alguns creuen en la democràcia i el sufragi com a camí de progrés, altres creuen que amb els vots mai no canviarà realment res i calen accions més enèrgiques, però, com a mínim, tots els que accepten competir en unes eleccions han d’entendre que la majoria social de l’esquerra s’ha de poder concretar en un compromís unitari per expulsar del poder polític a la dreta reaccionària, als hereus del franquisme.
El nostre millor homenatge als milers d’homes i dones que lluitaren i moriren per la llibertat i la justícia serà intentar continuar la seva obra transformant la societat ... I si per canviar la societat necessitam poder, guanyem-lo!
Recollint la seva herència i servant la seva memòria, cridem ben fort, Visca la República!
Sense justícia no hi ha democràcia
Joan Miquel Chacón. (Rebuda per e-mail).
L'esperit del 14 d'abril
Llorenç Capellà. Escriptor.
14 d'abril: passat i present
Pere Fullana. Historiador
15.4.06
Centenars de persones commemoren la II República


L'acte fet a Palma va ser un dels més nombrosos d'ahir arreu de l'Estat, amb el de Pamplona i Lleó
LL. LORENZO. Palma.
Entre 400 i 800 ciutadans (segons la Policia Local i els organitzadors) acudiren ahir a la commemoració del 75è aniversari de la II República a la plaça de Cort amb banderes tricolors i estelades.
A diferència d'altres 14 d'abril, aquest coincidia amb el Divendres Sant. A causa d'aquest fet, l'acte, convocat per la Comissió Cívica per la Commemoració del 75è aniversari de la II República, no estigué exempt de polèmica, la qual cosa, recordaven els organitzadors, «li ha donat publicitat», fins al punt que asseguraven que «agraïm a la batlessa Catalina Cirer la seva actitud».
L'Ajuntament havia decidit que els actes no es duguessin a terme sota la balconada de l'Ajuntament, que començassin mitja hora més tard que la representació del Via Crucis de Llorenç Moyà, i que no incloguessin el concert que tenia previst fer ahir la Gran Orquesta Republicana i que, finalment, tindrà lloc avui. Aquestes decisions, a més de les banderes a mig pal en senyal de dol per la commemoració de la mort de Jesús de Natzaret, feien palès que la Mallorca i l'Espanya d'ahir no són les de fa 75 anys.
Tanmateix, centenars de ciutadans, entre ells els líders dels Socialistes de Palma, del PSM, d'EU, d'Els Verds i d'ERC, eren ahir a la plaça de Cort per reviure el 14 d'abril del 1931.
Els actes començaren amb unes paraules de Margalida Capellà, presidenta de Memòria Històrica i portaveu de la comissió. Capellà comentà que «ens agradaria ser allà (assenyalant cap a l'Ajuntament), però no ens han deixat a pesar que els nostres valors són els fundacionals de l'actual democràcia». Igualment, l'activista tingué paraules d'agraïment «per a la gent que féu possible que es proclamàs la república en aquesta illa i en aquest país, i especialment pels que perderen la vida defensant-la el 1936».
A continuació, el jove republicà Salvador Oliva llegí poemes de Bertold Brecht (Elogi del deute), Salvador Espriu (Inici del càntic en el temple) i de Martí i Pol (Ara mateix), i Cristina, una aficionada a les cançons republicanes, interpretà En el pozo de María Luisa, En la plaza de mi pueblo i Grândola, vila morena amb el públic.
Posteriorment, l'escriptor Biel Mesquida i la professora Esperança Bosch llegiren el manifest demanant la dignificació de la II República. A més, dos dels protagonistes del 14 d'abril del 1931, Llorenç Noguera i Gabriel Riera, repetiren el «¡Visca la República!» de fa 75 anys. Noguera afegí un missatge que féu reflexionar a més d'un sobre la divisió sindical davant el Primer de Maig. «Anau vius! Estigueu units!».
Finalment, els xeremiers Andreu Oliver i Kiko López interpretaren l'himne de Riego acompanyats dels crits del públic pronunciant «Llibertat, llibertat, llibertat!».
Informació publicada al Diari de Balears
15/04/06
Homenatge a la II República
El sueño de la República
DANIEL CAPÓ
Viva la República
La esperanza tricolor
12.4.06
LE JOUR DE GLOIRE
"Martes 14 de abril de 1931. Las tres de la tarde. Plaza de Cort. Ambiente
crinado de inquietudes. Voces y gestos. Las tres y media de la tarde. Acentúase
la emoción cívica. El pueblo aguarda. Un grupo de jóvenes avanza. Llevan en sus
brazos, desplegada, la bandera tricolor. El tercer color es el morado. Cobra en
estos instantes un prestigio de símbolo: es el color del martirio. Cuantos
cayeron ¡cuantos! La multitud unge de veneración, unos nombres. La nueva enseña
álzase – lenta – en la fachada principal del Consistorio. El viento la
estremece en un escalofrío glorioso. La multitud saluda y aclama. Son las cuatro
menos veinte de la tarde. 14 de abril de 1931. Tarde histórica. Un veterano
evoca, llorando ¡ 11 de febrero de 1873! "
La monarquía, en 1931, cayó víctima de sus propias contradicciones, Alfonso XIII al condescender ante la inconstitucional dictadura del general Primo de Rivera, sucumbió por su ilegal actuación. El que fuera ministro de gobernación en el primer gobierno republicano, Miguel Maura, hombre procedente de las filas monárquicas como el primer presidente de la República Niceto Alcalá Zamora, en su clásica obra Así cayó Alfonso XIII define así las elecciones municipales que precipitaron el advenimiento republicano: "El verdadero tema del plebiscito – pues de un plebiscito se trataba – era éste: ¿Ha sido o no, Don Alfonso XIII, responsable y cómplice del golpe de Estado y de la violación de la Constitución? ¿Es o no, Don Alfonso XIII, un rey perjuro?"
La monarquía se desplomó en circunstancias similares a las que obligaron a otros monarcas europeos a abandonar el poder. Este fue el caso del italiano Víctor Manuel de Saboya que arropó la dictadura fascista de Benito Mussolini o, más recientemente, el de Constantino de Grecia defenestrado por su complicidad con los militares golpistas. La monarquía española, desde el descrédito profundo, cavó su propia fosa tras los fusilamientos en Huesca, el mes de diciembre de 1930, de los héroes republicanos de Jaca, Fermín Galán y García Hernández.
Hasta hoy ha respondido usted de la Guardia civil, ¿podrá hacer lo mismo cuando mañana se conozca la voluntad del país? como respuesta el militar bajó la cabeza. El conde Romanones relata de esta manera la entrevista con el Director General de la Guardia Civil, general Sanjurjo, en su libro Historia de cuatro días. Sería éste mismo general el que pasado un año protagonizaría el primer intento de golpe de Estado contra la frágil República el 10 de agosto de 1932. Principal artífice del golpe de julio de 1936, en una carta al general Mola, el 9 de julio de aquel año, establecía los objetivos del golpe militar: "Ir a la estructuración del país desechando el actual sistema liberal y parlamentario, que es el que, en definitiva, ha llevado a España, como a otros países, a los trastornos que hoy lamentamos y que tratamos de remediar". El problema, pues, guste o no guste, no fue la República, sino el sistema de libertades públicas. Y, hoy por hoy, los demócratas debemos rendir el debido homenaje a los que compartieron la ilusión de un país de progreso en libertad ya que sin su sacrificio y esfuerzo los valores que sustentan el edificio de nuestra convivencia cívica serían sencillamente inexistentes.
El 14 de abril de 1931, en la plaza de Cort de Palma Llorenç Bisbal, socialista y primer alcalde republicano se dirigía a la multitud aseverándoles "La recomendación principal que a todos he de hacer es que haya orden, orden y orden; pues ha de tenerse en cuenta que la justicia y la libertad descansan en el orden". Aquel día, en Palma, rodó la cabeza de una estatua de Ramón LLull y un grupo de estudiantes y obreros al grito de ¡Viva la República! se dirigieron hacia la sede de la Real Sociedad Alfonso XIII, que sustituyó el nombre por el de Club Deportivo Mallorca.
Hoy, 75 años después, aún se pueden oír las voces de júbilo de aquellos que, desde el hilo conductor del liberalismo gaditano de 1812 hasta nuestros días, pugnan por un país libre, moderno y tolerante. Los que aún sentimos un brote de emoción al escuchar los acordes de La Marsellesa les dedicamos a todos ellos un sentido recuerdo y un merecido homenaje.
Pep Vílchez
(Licenciado en Historia por la UIB)
11.4.06
«El 14 de abril de 1931 se celebró entre ovaciones y una llamada al orden»
Por su parte, Gabriel Joan, histórico militante de UGT y líder del PSOE en la clandestinidad en los tiempos más duros del franquismo, recuerda -a sus 95 años- la jornada histórica con gran precisión: «Yo en esa época tenía 20 años. Era, soy y seré republicano. Porque creo que la República favorece la igualdad entre las personas. Sin embargo, debo matizar que el rey Juan Carlos lo ha hecho muy bien, y que gracias a su acción, la democracia fue otra vez posible. Por eso me declaro republicano, pero con un gran respeto al Rey. El 14 de abril del 31 yo estaba en Consell, trabajando en una fábrica. Y fui corriendo a Alaró, porque en la Casa del Poble se estaba celebrando el advenimiento de la República. No teníamos bandera republicana y sacamos la socialista. Estaba lleno de gente y de animación. Al día siguiente, se brodó una bandera republicana grande. Era una bandera estupenda, grande. La gente se reunía en la parte alta del pueblo, y hablaba animadamente. Yo saqué la bandera. Rosselló dijo algo así como «somos gente de orden, pacífica y democrática. Que el orden esté siempre presente».
Joan tiene también varios nombres en mente: «Enseguida nombraron una comisión gestora, formada por Pedro Rosselló Oliver, Toni Rayó Rotger y Pere Antoni Rotger Reynés. Al cabo de unos meses hubo elecciones. En Alaró, el Partido Liberal se adaptó a la nueva realidad y se convirtió en el Partido Republicano de Centro, que luego gobernaría con los socialistas, siendo Rosselló finalmente el alcalde. Finalmente, un 4 de diciembre de 1936 apareció Rosselló asesinado». Joan concluye «El día después de la proclamación de la República fui a la fábrica de Can Tampó, y me despidieron. Entre el empresariado la República no estaba bien vista. No les gustaba. Una gran parte del empresariado apoyó después el golpe de Franco. Yo me quedé sin trabajo, pero Rosselló me puso a trabajar en la carretera de Consell-Alaró. Y así pude seguir».
Cirer pretende arrinconar en una esquina de la plaza de Cort el homenaje a la II República
JOSEP CAPÓ. PALMA.
10.4.06
La izquierda aún se siente hoy republicana y llama a manifestarse el 14 de abril
Es la opinión de un republicano mallorquín convencido, Biel Sevilla, que -en vísperas de la conmemoración de la II República- asegura que «me hace mucha gracia quienes nos tildan de antiguos por defender la república». Y añade «lo antiguo es la monarquía». Sevilla es militante de Esquerra Unida, uno de los partidos de las Islas que más apoyan la conmemoración de este año. Han presentado iniciativas en las instituciones favorables a la República y participan en la organización de diversos actos.
El acto central de Palma se celebrará el próximo día 14 en la Plaça de Cort a las 12'30 de la mañana. Lo organiza la llamada Comisión Cívica para la conmemoración del 75 aniversario de la Segunda República, que reune a historiadores, activistas y a grupos políticos.
El periodista Antoni Maria Thomàs forma parte de esa comisión. «Yo soy republicano, considero la monarquía como una herencia del pasado y pienso que la actual democracia tiene una asignatura pendiente, decidir entre la monarquía o la república».
Antoni Maria Thomàs es el autor de un documental, «Nosaltres, els vençuts», con testimonios de hombres y mujeres que conocieron la Segunda República en Mallorca.Este documental se exhibió el pasado 1 de abril en Ses Voltes. Ese espacio, Ses Voltes, era el elegido inicialmente para que se celebrara el acto conmemorativo de la proclamación de la República. La alcaldesa Catalina Cirer (PP) denegó la autorización por coincidir con el Viernes Santo. Por ese motivo optó por organizar, el sábado día 1, una comida popular y un concierto de «La Gran Orquesta Republicana», grupo mallorquín surgido en 1987 habitual en muchos actos de Esquerra Unida y que no oculta, sino que reivindica, su republicanismo.
Los organizadores de la comida republicana (jóvenes procedentes de Corriente Roja y vinculados a colectivos ácratas) habían previsto la asistencia de poco más de 30 personas. Fueron unos 300. Uno de ellos el historiador David Ginard, miembro de la comisión conmemorativa y autor de diversos libros sobre la época. Ginard destacó como la idea republicana va calando más en sectores jóvenes. También destaca el hecho de que el cambio de Gobierno haya supuesto el intento de recuperación de la memoria histórica. Carlos Zayas, ex socialista y actual presidente de Amigos de la Tierra, se sumó igualmente a la convocatoria. «La República tiene sentido, claro que sí», comentó con este diario.
Oficialmente, el PSOE es un partido republicano. Aina Rado, diputada autonómica socialista, se define como republicana. «Claro que soy republicana», afirma. Rado afirma que el Gobierno de Zapatero está recuperando propuestas que engarzan con los gobiernos de la Segunda República. Lo mismo afirma Emilio Alonso, que se confiesa «intelectualmente republicano». Alonso es historiador y considera que aunque no esté abierto el debate monarquía-república, «está claro que estamos recuperando los valores republicanos
9.4.06
Rememorant la Segona República
Josep Moll Marquès
Aquell 14 d'abril de 1931 i la plaça de Cort
La utilització de la plaça de Cort per a la commemoració de la proclamació de la Segona República ha estat envoltada de polèmica per la inicial negació de l'autorització per part de l'equip de Govern del PP de l'Ajuntament. Finalment, però i previ un lleu canvi d'hora, l'equip de Govern hi ha accedit, però, fent semblar que hi ha hagut una certa caparrudesa dels organitzadors ja que el consistori havia proposat altres indrets. No és obstinació voler fer la commemoració a la plaça de Cort, sinó més bé tot el contrari. Hem de recordar que històricament la plaça de Cort ha estat el centre cívic i neuràlgic de la ciutat i de la vida ciutadana. S'hi han desenvolupat alguns dels principals esdeveniments ciutadans i la centralitat, la simbologia i la tradició de la plaça ha estat una constant al llarg de la història contemporània.
Però, si en els memorables dies del 14 i 15 d'abril de 1931 hi hagué un lloc per excel·lència que concentrà les mostres de ciutadania, alegria, civisme i canvi, aquest va ser la plaça de Cort. Permeteu-me que recordi els fets d'aquell esperançador 14 d'abril.
Al migdia, es començaren a concentrar petits redolins de republicans a la plaça de Cort que comentaven apassionadament les notícies que es rebien i, fins i tot, en comptades ocasions es varen proferir crits a favor de la República. També es deixaren veure per la plaça alguns dels 5 republicans i 4 socialistes que havien estat elegits regidors en les eleccions municipals del 12 d'abril i que eren ovacionats pels concentrats.
A les 15 h, davant les notícies que es rebien sobre el possible canvi de règim, en el Casino Republicà de Palma es reuní el Comitè Revolucionari de Mallorca, integrat per republicans i socialistes paritàriament, per acordar possessionar-se del Govern Civil -ho farien el republicà Antoni Pou, que l'encapçalaria, i el socialista Jaume Garcia-, de la Diputació Provincial -se n'encarregarien el republicà Francesc Julià (president), el reformista Ferran Pou i el socialista Jaume Bauzà- i de l'Ajuntament de Palma -el socialista Llorenç Bisbal (batle), el republicà Josep Tomàs Renteria i els socialistes Ignasi Ferretjans, Alexandre Jaume i Jaume Rebassa-. Mitja hora després, quan en Figuera tocava les 15.30 h les pissarres de la redacció del diari La Última Hora de la plaça de Cort anunciaren la proclamació de la República a Barcelona. La notícia va recórrer amb rapidesa la ciutat i es començà a concentrar nombrosa gent a la plaça.
Quan passaven les 15.45 h una comissió de republicans i socialistes pujà al balcó de l'Ajuntament i hissà la bandera tricolor republicana. L'acte fou celebrat pels assistents i, després, des del balcó de la Casa de la Vila pronunciaren parlaments els regidors antimonàrquics electes Josep Tomàs Renteria i Francesc Villalonga, a més d'Adolfo Fernández Moreda i Antoni Pou. Les peticions de calma i ordre als congregats foren reiterades. A continuació, en nom de la República, Antoni Pou, Alexandre Jaume, Ignasi Ferretjans i Josep Tomàs Renteria prengueren possessió de la Casa de la Vila, on es trobaven reunits els membres més destacats dels grups antidinàstics.
Des de la Casa de la Vila, un poc passades les 16 h, els republicans i els socialistes es dirigiren cap al Palau de la Diputació i, sense trobar resistència, varen prendre possessió pacífica de l'edifici. Al mateix temps, hi varen ser proclamades provisionalment les noves autoritats: Antoni Pou Reus, nou governador civil de les Balears; Francesc Julià Perelló, president de la Diputació, i Llorenç Bisbal, batle de Palma, que arran de trobar-se malalt es decidí que se'n fes càrrec provisionalment el socialista Alexandre Jaume. Les noves autoritats, a les 17 h, signaren un ban en nom del Comitè Provincial Republicano-Socialista que declarava que «En España es un hecho la República» i que es possessionaven dels càrrecs en nom de la voluntat del poble.
A les 17.20 h hom difongué la notícia que la família reial havia sortit amb tren especial de Madrid i que Niceto Alcalá Zamora s'havia encarregat de la presidència del Govern provisional. Seguidament, des del balcó de l'Ajuntament el republicà federal Francesc Villalonga i els socialistes Alexandre Jaume i Ignasi Ferretjans hi pronunciaren parlaments. Hi fou hissada la bandera mallorquina amb una gran ovació, mentre Francesc Villalonga tocava a sometent la campana d'en Figuera, tal com s'havia fet el dia de l'entrada de la Primera República. Després de la proclamació de la República a la plaça de Cort, es féu una manifestació pacífica des de la Casa de la Vila fins al Govern Civil situat a la cantonada dels carrers de la Unió i de Brondo. A la nit, diverses bandes de música, al so de La Marsellesa, varen recórrer festivament els carrers cèntrics de la ciutat.
L'endemà, declarat dia de festa pel Govern Provisional de la República, es varen possessionar de manera oficial els nous càrrecs. Així, prop de les 4 de la matinada arribà un telegrama del ministre de la Governació ordenant el lliurament del Govern Civil a Antoni Pou Reus. Ràpidament, el president de l'Audiència i governador provisional Gil de Tejada comunicà la notícia a Antoni Pou, al qual fou lliurat el comandament de la província a les 8 del matí. A les 10.30 h, novament la plaça de Cort i la Casa de la Vila es convertiren en el centre del canvi de règim amb la presa de possessió oficial de Llorenç Bisbal de la batlia de Palma.
Voldria destacar com el 1945 l'intel·lectual i regidor republicà Francesc de Sales Aguiló, des de l'exili, recordava el 14 d'abril de 1931: «Aquell dia, les campanes d'En Figuera eren desficioses i precipitades, seques i gojoses, com ferides d'una emoció nova, que s'afanyava a estendre damunt la Ciutat, assolellada i tranquil·la, a les dues del migdia d'un dia gloriós de primavera mediterrània. La gent, a correntsos, sortia de ca seva, i es dirigia a la Plaça de Cort, sense saber per què hi anava i ben dejuna de la sorpresa que li esperava. En Figuera tocava a foc... Però ja es distingia que no era un incendi material, destructor, que tot ho consumeix. Era foc, però un foc immaterial, símbol de l'esperit encès d'un poble que per a pròpia voluntat recobrava sa llibertat. Era el foc de foganya de casa pairal, a l'entorn del qual tota la família civil agermanada, tot el poble unit, havia de projectar i construir la Ciutat Futura.
Els republicans que havíem format part del Comitè Revolucionari -la sola paraula revolució, dins l'ambient de plàcida tranquil·litat i de treball i viure fàcil, a Mallorca, encara, aleshores, sonava com una estridència passiva, gairebé innecessària i inútil...-, els socialistes i republicans que integràvem el comitè de la Conjunció Republicana Socialista, els dirigents dels partits i sindicats, i els ciutadans llisos i indiferents, tothom anava arribant a la Plaça de Cort. Silenciosament, sense crits, quasi sense paraules, molts amb llàgrimes, ens abraçàvem i estrenyíem les mans. Ja sabíem la bona nova, que la ràdio ens havia portat: a Barcelona, acabava d'ésser proclamada la República Catalana.
Després d'un breu i ràpid canvi d'impressions, mentre duien les banderes republicanes, fou decidida la immediata proclamació de la República. Des del balcó de la Casa Gran -Casa de la Ciutat- i des del Palau de la Diputació Provincial, fou proclamada la República; s'hissaren banderes i es digueren unes paraules plenes d'entusiasme i d'esperança. La gernació, que ja omplia la Plaça de Cort i els carrers afluents, sorpresa i admirada, demostrà la seva conformitat amb aclamacions i mamballetes.
Així, amb decisió i senzillesa, ressuscità el poble que proclamà la República a Palma de Mallorca, després de la proclamació a Eibar i a Barcelona. El poble prengué possessió de l'Autoritat i de Casa Seva: Ajuntament, Diputació i Govern Civil. I els ciutadans, amb ciutadania, desfilaren hores i més hores, seguit seguit, fins a la matinada, davant els seus legítims representants, als quals estrenyien la mà, tot dient la salutació de consuetud: -Enhorabona. Que sigui per molts anys». Aguiló acabava l'article amb un esperançador «Però... un 14 d'abril vendrà [...] i En Figuera tornarà a tocar...»
Gairebé ningú després del canvi de règim de la Monarquia a la República negà la seva legitimitat, tot i haver arribat després d'unes eleccions municipals, i es destacà, fonamentalment, l'ordre i el civisme d'aquells esperançadors dies d'abril de 1931. El canvi de forma d'Estat, sense vessar gens de sang, fou reconegut aleshores com a model de transició arreu d'Europa i del món.
Arnau Company i Mates, historiador i membre de la Comissió cívica per a la commemoració del 75è aniversari de la Segona República.
Publicat al Diari de Balears
09/04/06