75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

28.7.06

Cort condemna per primer pic el cop d'Estat de 1936 i la repressió franquista

Tot i això, es negà a retirar la Medalla d'Or a Franco
MARIA QUES. Palma.
El ple de l'Ajuntamentde Palma aprovà ahir, per primera vegada, una comdemna al cop d'Estat duit a terme per Franco el 18 de juliol de 1936 i que dugué com a conseqüència la Guerra Civil, tot i que rebutjà la proposició del grup municipal d'EU-EV de retirar la Medalla d'Or de l'Ajuntament a Franco. La moció aprovada pel ple fou una esmena que presentaren els populars a una proposició del PSM-EN, relativa a la condemna de la dictadura franquista i recuperació de la memòria històrica.
Els tres grups de l'oposició presentaren mocions referents a la recuperació de la memòria històrica i les tres foren rebutjades pel PP, que presentà i aprovà la seva, tot i que el regidor i portaveu popular, Rafel Duran afirmà que «aquest tema no interessa a ningú» i que el que pretenen els altres partits «és fer revisionisme històric». El portaveu del PSOE, Antoni Roig, defensà la seva moció i assenyalà que la retiraria si el PP donava llum verda a un document com l'aprovat pels populars de Pollença.
Per la seva part, el nou regidor del PSM, Bartomeu Carrió, insistí en la necessitat de comdenar la dictadura franquista per unanimitat, i recordà que «encara ara, quan es compleixen 70 anys del cop d'Estat del 18 de juliol, hi ha mallorquins que no saben on són els seus familiars desapareguts», i exigí «valor» al PP perquè comdemnassin Franco.
La polèmica es desfermà quan es va debatre la proposició d'EU-EV en la que demanava la retirada per part del ple de la Medalla d'Or de la Ciutat que és lliurà en el seu dia al dictador. Per Eberhard Grosske, portaveu d'EU-EV, la no retirada d'aquest «honor a Franco» demostra que el PP «encara té hipoteques que pagar amb representants de l'antic règim com el seu president d'honor, Manuel Fraga». Aquesta petició també fou recolzada per Pere Felip, portaveu de l'associació de Veïns Es Raval de la barriada de Santa Catalina de Palma.
28/07/06