75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

18.7.06

El PP encara es nega a condemnar el cop d'Estat de Franco 70 anys després

El Consell aprova una moció d'homenatge als republicans gràcies al vot de Munar
R.GALLEGO. Palma
Hi ha coses que no canvien. El PP continua sense rebutjar de manera incondicional tot el que té a veure amb el franquisme. Ahir, el grup «popular» al Consell de Mallorca votà en contra d'una moció del PSIB-PSOE que condemnava el cop d'Estat del 18 de juliol de 1936, del qual avui mateix es compleixen 70 anys. La proposta rebé el suport de PSIB, PSM, EU-EV i UM i sortí endavant gràcies al vot de qualitat de la presidenta, Maria Antònia Munar, després de produir-se un empat a quinze.
La moció condemna el cop d'Estat; ret homenatge a aquells que varen morir en la Guerra Civil que inicià aquell cop, en especial aquells que varen ser detinguts, empresonats i executats per les seves idees i reconeix a totes les víctimes del terrorisme d'Estat que practicà la dictadura franquista.
Tanmateix, l'escrit presentat pels socialistes preveu que el Consell insti el Parlament a crear una comissió autonòmica per tal d'investigar les violacions als drets humans comesos pel règim franquista. A més, es convida les autoritats locals de les Balears a retirar tots els símbols relacionats amb la dictadura. El PP no acceptà aquest redactat «perquè no es poden condemnar fets històrics» i perquè aquesta mena de mocions «obren ferides, creen crispació i generen rancúnia i ressentiments...».

El conseller encarregat de defensar el posicionament del PP va ser Joan Font Rosselló, que intentà justificar el vot en contra recordant els assassinats de Paracuellos del Jarama, el magnicidi de Calvo Sotelo i les morts de monges i capellans menorquins, -tots ells presumptament perpetrat per republicans. Per part dels socialistes, Manel Suárez lamentà les conseqüències del franquisme: la desaparició de l'Estat, l'aniquilacions sistemàtica, la fuga de «cervells», la fam...
18/07/06