75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

4.4.06

El PP impedeix que el Consell reti homenatge a les víctimes de Franco


En un tens debat, els populars acusen l'esquerra de «reobrir» ara «l'odi»
J.TORRES.Palma.
El vot en contra del PP i l'abstenció d'UM impediren ahir que el ple del Consell aprovàs una moció conjunta de tota l'esquerra -PSIB, PSM i EU-EV- que, amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, proposava un homenatge als republicans víctimes del franquisme. La tensió del debat es traslladà fora del ple, on es va poder veure una forta discussió entre el popular, Joan Font, i la socialista, Aina Rado.


El popular Fernando Rubio acusà l'esquerra de «reobrir» ara «l'odi i el rencor seupultats el 1978», amb la Constitució. Rubio els instà a «oblidar el malson» que «quedà aparcat en la transició» i els instà a «abandonar el sectarisme» i a acceptar un nou text, que ni plantejava homenatges ni distingia entre República, Guerra Civil i franquisme.


La defensora de la moció, Aina Rado (PSIB), rebutjà l'esmena dels populars per considerar-la una «farsa» i «un insult per a les víctimes»; acusà el PP de fer una defensa de la Constitució de «conversos» i de demostrar «ser hereus de qualque cosa». La socialista recordà que «mentre unes víctimes tenen carrers -referint-se als franquistes- les altres estan a la vorera de les carreteres».

«Vostès se senten hereus del franquisme. Si no, reconeixerien l'ordre democràtic vigent», advertí al grup dels populars Marilena Tugores (EU-EV). Antoni Alorda (PSM) també va lamentar la «resistència de la dreta per alinear-se amb la legalitat democràtica vigent».

Per altra banda, el ple rebutjà fer una moratòria a zones humides; crear ajuts a la compra d'habitatges; i aturar la ronda del Port de Pollença.En una interpel·lació del PSM, el conseller de Carreteres, Antoni Pascual, rebutjà les propostes dels nacionalistes per desviar cap al tren part dels fons del Conveni de Carreteres perquè la competència en tren és del Govern. Alorda també demanà que els projectes viaris es consensuïn abans amb l'oposició, però Pascual li deixà clar que l'«obligació» del Consell és negociar amb el PP i el PSOE.

Publicat a Diari de Balears
04/04/06