75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

2.4.06

Una àncora ocupa el lloc del darrer monument feixista de Porto Cristo

El monòlit ha deixat de presidir el port i de ser el referent visual ineludible de la zona

J.M. SASTRE. Manacor.
El monument franquista de Porto Cristo ja és història. En vint dies si fa no fa, els operaris han duit a terme les tasques per desmuntar el monòlit, que ha deixat de presidir el port d'aquesta zona.

Ara, al lloc on s'alçava aquest element, s'hi ha col·locat una àncora i la Sala hi posarà aviat una placa «per no oblidar allò que no ha de tornar a succeir mai més», explicà Bernat Amer, regidor d'AIPC. En relació amb l'àncora, explicà que ha estat una iniciativa del Club Nàutic de Porto Cristo, propietari de l'indret on s'ubicava el monòlit.

Aquest monument es desmuntà per peces que foren numerades. Ara es troben en un magatzem de l'empresa constructora que dugué a terme les tasques i s'espera trobar un lloc i un espai adequats per dipositar-les, al Museu d'Història de la torre dels Enagistes. En aquest sentit, fonts de l'empresa informaren que han pogut salvar els escuts amb el jou i les fletxes i l'àguila, com també les peces de marès llevat de les que estaven més deteriorades.

Amb l'eliminació del monòlit del port, que ha seguit la del monument de l'avinguda dels Pins de Porto Cristo, Manacor ha retirat els darrers vestigis del franquisme.

El motiu erigit a la zona costanera feia 17 metres d'alt i era de peces marès que pesaven 200 quilos cada una. Aquestes dimensions i la seva ubicació el feien visible arreu del port. Ara la fisonomia i el paisatge d'aquesta àrea han experimentat una transformació important, sense la referència visual i agressiva que hi suposava el monument.

Aquest monòlit es construí per commemorar la victòria de les tropes del general Francisco Franco contra les milícies republicanes que desembarcaren a la zona de Porto Cristo, liderades pel general Bayo.
Publicat al Diari de Balears
31/03/06