75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

2.4.06

El PP es nega a retirar els símbols feixistes dels carrers de Ciutat

L'oposició titlla el Govern municipal d'«integrista catòlic» i de «partidista»
ANTONI MATEU. Palma.
El Govern municipal rebutjà en el ple d'ahir retirar la creu en homenatge als Caídos de l'esplanada de la Seu.

La proposta, feta pels regidors del PSM i del PSOE, instava l'Ajuntament a no instal·lar de nou la creu, ja que feia poc que s'havia retirada per restaurar-la.

Antoni Roig (PSOE) qualificà la batlessa de «partidista». Segons el seu parer, «Cirer ha de ser la batlessa de tots. Si es reposa la creu, el que es fa és reobrir ferides que ja haurien d'estar closes fa estona». Pere Muñoz (PSM) s'afegí a les crítiques i, en un altre ordre de coses, digué que «fa empegueir que a Palma encara hi hagi una plaça que porti el nom del Caudillo».

El que sí que s'aprovà per unanimitat fou una proposta del grup socialista en què es demanà a Cort que posàs una placa a la façana de Can Sales. Aquest casal durant la Guerra Civil i el franquisme fou convertit en presó per a dones dissidents del règim. Amb aquest fet es pretén retre homenatge a les dones represaliades.

Amb aquestes paraules definí Eberhard Grosske (EU-EV) els regidors populars. Segons els esquerrans, «una sèrie d'accions recents de l'Ajuntament, com són la cessió gratuïta de sis solars a l'Església, el manteniment dels símbols catòlics de la Sala o la prohibició de no passar la Rua d'enguany perquè queia dins la Quaresma, demostren que l'Ajuntament ha experimentat una involució respecte del laïcisme.

La proposta d'aquest grup volia que el ple lamentàs aquest «catolicisme dominant» en el si del Consistori. La cosa no prosperà perquè els populars hi votaren en contra. Obtingué, però, amb modificacions, el suport dels altres grups de l'oposició.
Publicat al Diari de Balears
31/03/06