75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

30.3.06

L'Ajuntament rectifica i autoritza la celebració de la República a Cort

El portaveu del PP acusa els grups d'oposició de «curtor» i «deslleialtat»


JOAN C. PALOS. Palma.
Finalment han afluixat la corda. L'equip de govern conservador de l'Ajuntament de Palma ha rectificat la seva oposició inicial i ha decidit autoritzar la celebració dels actes commemoratius del 75è aniversari de la II República a la plaça de Cort. Així ho confirmà ahir el portaveu municipal del PP i regidor d'Esports i Joventut, Rafel Duran.

Després d'una setmana d'enfrontaments entre l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i els membres del Govern municipal, el Consistori palmesà ha donat permís per a la celebració dels actes, a més de posar un cadafal i una presa de corrent a la plaça de Cort al servei de l'organització. L'única condició que posa l'Ajuntament és que tot comenci a les 12.30 hores, mitja hora després de l'inici de la representació a les escales de la Seu del Via Crucis, a càrrec del grup Taula Redona.El regidor Duran lamentà la «manca de lleialtat institucional» i la «curtor» d'alguns membres de l'oposició al Consistori palmesà pels seus atacs «continuats» i «injustificats» contra el «suposat anticlericalisme» dels conservadors a Cort. Segons el portaveu del PP a l'Ajuntament, «l'oposició ha mesclat ous amb caragols, nosaltres només demanarem als convocants poder compatibilitzar els dos actes, l'aniversari de la República i el Via Crucis. No volíem que un interferís l'altre».

Paral·lelament a la resolució del conflicte sobre la República a Cort, el grup del PP al Consell de Mallorca presentà ahir un text alternatiu al que proposarà l'oposició sobre la II República. En ell, els conservadors demanen que s'enalteixi el paper de la Transició com a «veritable inici de la pau, la reconciliació i les llibertats» i «no reobrir els odis» de la Guerra Civil.
Dilluns passat els grups del PSOE, PSM i EU-EV en el Consell de Mallorca anunciaren que el ple del proper dilluns defensaran una moció conjunta sobre la Segona República que posi fi al «dèficit» de reconeixement que té aquest període, en el qual es posaren les bases de l'actual Estat democràtic.

En contraposició al text de l'esquerra, els conservadors plantegen quatre punts en què sol·liciten que es contribueixi al coneixement de «tota» la història des del 36 fins al 75. A més, apel·len al consens democràtic de la Transició i de la Constitució espanyola per afavorir la reconciliació entre els dos fronts. La moció es discutirà el proper dilluns en el ple ordinari del mes d'abril del Consell
Publicat al Diari de Balears
30/01/06