75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

20.7.06

L'itinerari de la infàmia

La creu dels Caídos de davant la Seu fou empaperada amb noms de les víctimes del franquisme
Foto: PERE BOTA.
F. HORRACH.Palma.
Avui, 19 de juliol, fa 70 anys des que el general Goded llegí, quan eren les 7.30 del matí, el Ban de Guerra al Palau de l'Almudaina, allò que aleshores rebia el nom de Comandancia General de Baleares. I encara ahir el sentiment d'indignació es mantenia en el grup de persones que es reuniren per seguir l'historiador Gaspar Valero pel «recorregut de la infàmia», un itinerari per Ciutat que mostrà els indrets més significatius dels primers dies del cop franquista i d'homenatge a les seves víctimes.
L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca organitzà aquest acte de condemna conjunta contra el cop d'Estat de 1936, al qual estaven convocats tots els ciutadans «demòcrates»; i entre representants d'ERC, EU-EV, PSM i PSOE, no se'n pogué veure cap del PP.
Els familiars de les víctimes hi eren Maria Antònia Oliver París, presidenta de l'Associació i filla de l'assassinat fundador del PSOE d'Inca; la néta de l'impressor Llorenç Martorell; el fill d'Antoni Blanch, ciutadà de Porreres; i un grapat de gent anònima amb ferides obertes que enganxà per un dia a la creu d'homenatge A los caídos por la patria els noms dels més de 1.000 republicans desapareguts a les Illes durant l'Alzamiento.

Aquest itinerari de la memòria recordà el tiroteig entre falangistes i militars davant l'Ajuntament, que acabà amb els primers dos morts de la guerra; les primeres notícies sobre l'Alzamiento rebudes al Govern Civil, al costat de l'antiga seu d'ERC, al primer pis de l'actual bar Bosch. L'itinerari revelà també com el Gran Hotel es convertí en el quarter dels aviadors italians fins al 39; o com a l'Escola d'Arts i Oficis es realitzaren els consells de guerra que condemnaren l'antic batle de Palma Emili Darder, entre d'altres
El recorregut, entre altres punts, passà per la Rambla i l'estació de tren, tots testimonis dels esdeveniments, com l'Antiga Casa del Poble al carrer Maria Cristina, que es convertí en el quarter dels falangistes. Finalment, aquest trajecte acabà a l'antic magatzem de Can Mir, convertit en presó militar durant la contesa i que ara anomenam Cinema Augusta.
L'acte conclogué amb una concentració a la plaça d'Espanya, on es llegí un manifest de condemna i rebuig contra la repressió franquista i on es realitzà un homenatge a les víctimes de la guerra amb música i textos. I com no podia ser d'una altra manera, acabà amb eCant dels Ocells, moment en què la gent mostrà tota l'emoció continguda aquests 70 anys.
19/07/06

0 Comments:

Publicar un comentario

Links to this post:

Crear un enlace

<< Home