75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

20.7.06

El PP torna a impedir que el Parlament balear condemni el cop d'Estat de Franco

Els populars rebutjaren la proposta del PSIB després de fer-ne una que també reprenia els republicans
R.GALLEGO. Palma.
El Parlament tornà a rememorar ahir un dels episodis més foscos de la història d'Espanya: el cop d'estat de Francisco Franco, que fulminà el Govern republicà legítimament constituït.

El grup parlamentari socialista tornà a presentar una proposició no de llei perquè la Cambra autonòmica es pronunciàs en contra dels fets esmentats i obrís una comissió investigadora sobre ells. La majoria popular va impedir que la condemna es realitzàs, almanco en els termes proposats pels socialistes.

El diputat del PSIB-\132 PSOE Antoni Diéguez va intentar ser conciliador a l'hora d'exposar els seus arguments. En la seva al·locució, el parlamentari del principal grup de l'oposició insistí a afirmar que la proposició no de llei no censurava ni l'esquerra ni la dreta, sinó un cop d'Estat que va donar pas a una dictadura, a repressió, a judicis sumaríssims i a camps de concentració. «La cosa està molt clara, uns varen agredir i altres ho patiren», comentà Diéguez.

A favor de la proposta dels socialistes, el diputat del PSM Eduard Riudavets advertí que aquest debat era una bona oportunitat per unir els demòcrates. Tanmateix, el nacionalista assegurà que mocions com aquesta no cerquen revenja cap a ningú, «llevat que la dreta se senti hereva del franquisme».
Riudavets evocà la figura de Bernanos -un catòlic convençut- per recordar que gent il·lustrada de totes les ideologies condemnaren el cop d'Estat de Franco.

Miquel Rosselló, d'Esquerra Unida-Els Verds, va reconèixer que no entenia per què el PP es nega a condemnar una proposició com la que ahir es debatia: «S'imaginen al Parlament alemany un partit que només rebutjàs el nazisme amb la condició de condemnar el règim anterior?», es demanà en veu alta. Rosselló convidà els populars a posar-se a favor del text del PSIB-PSOE i a presentar en un altre ple una iniciativa per discutir sobre la II República o la Guerra Civil.

El grup majoritari intentà que la proposta dels socialistes n'inclogués una de pròpia que també condemnava els crims del bàndol republicà. Diéguez no ho acceptà i el PP tornà a perdre una oportunitat de reprovar el cop de Franco.
19/07/06

0 Comments:

Publicar un comentario

Links to this post:

Crear un enlace

<< Home