75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

8.3.06

Manacor desmunta el monument feixista i honora Antoni Amer

G.M. / J.M.S. Manacor.El poble de Manacor es reconcilià ahir amb la seva història i la justícia amb la proclamació d'Antoni Amer Garanya com a fill il·lustre. El ple de l'Ajuntament de Manacor reconegué per unanimitat la figura i la tasca del batle republicà Garanya, afusellat pels falangistes l'any 1936.

Un gran ambient presidia una sala de plens estibada. Era el símptoma d'una gran dia. La coincidència de l'inici de les feines per desmuntar el darrer monument franquista del municipi i la proclamació d'Amer com a fill il·lustre marcaren una jornada especial. Als primers bancs del públic, hi seien els néts i els renéts de l'homenatjat.

L'acte començà amb la lectura de la ponència d'instrucció de l'expedient de fill il·lustre de Manacor, a càrrec del regidor popular Jaume Darder. Darder destacà que «Amer fou un home íntegre -amb una trajectòria dissortadament truncada pel fanatisme desfermat arran de la Guerra Civil-, coherent amb el seu ideari basat en la justícia social, el dret de l'educació i la cultura com a base per poder assolir la llibertat i la tolerància, i també el respecte de tota mena de creences com a base per a la convivència».

El regidor enumerà els grans projectes impulsats pel batle Garanya: el nou escorxador, la reforma de la plaça d'abastos, la construcció d'una xarxa de recollida d'aigües, la modernització dels carrers, un nova caserna per a la Guàrdia Civil, la construcció de cases per als mestres d'escola, dues escoles graduades per a nines i la reforma i l'ampliació del cementeri.

La fiscal de l'expedient, Margalida Capó -PSM-, resumí el seu tarannà com a «coherent, ingenu, utòpic, avançat al seu temps, amb idees irreductibles i amb principis innegociables que el portaren a la mort. Tot un referent que morí el 29 de desembre de 1936. Amb la seva proclamació com a fill il·lustre ens reconciliam una mica més amb la història i amb la justícia». Just després s'aprovà la declaració d'Antoni Amer Llodrà com a fill il·lustre de Manacor.

A l'acte també hi eren dirigents del PSM, el PSOE, ERC i gent anònima que no es volgué perdre una restitució del tot justa.
Publicat al Diari de Balears
07/03/06