75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

8.3.06

Defensa autoritza l'accés al sumari del comandant Ferrer a la família

El militar mallorquí fou afusellat el 36 per oposar-se a l'Alzamiento

LL.LORENZO. Palma.
El Tribunal Militar Central va assegurar a Diari de Balears que no hi haurà cap problema administratiu o jurídic per impedir l'accés al sumari del comandant Pau Ferrer Madariaga per part de la seva família. Aquest militar mallorquí va ser afusellat a Melilla el desembre del 1936 per haver estat lleial a la República i oposar-se a l'Alzamiento dels rebels feixistes.
Després que Diari de Balears contactàs amb la família del comandant, aquesta va demanar al Ministeri de Defensa una còpia del sumari obert al militar i la revisió del procés.
Sortosament, el Ministeri de Defensa no ha posat cap inconvenient per tramitar la còpia del sumari i ha remès la sol·licitud al Tribunal Militar Central. Des d'aquest organisme, el comandant Lafita va informar aquest diari que «la sol·licitud l'enviarem al Tribunal Militar de Sevilla perquè tenim els sumaris descentralitzats i els de la zona de Melilla es troben a la capital andalusa».
Pel que fa a les possibilitats d'expedició d'una còpia del document a la família, el comandant Lafita va explicar que «crec que hi ha una probabilitat del 99 per cent de poder fer-ho» i va aclarir que l'únic handicap que hi podria haver és que «no trobem el sumari, però m'estranyaria que passàs en el cas d'un comandant».
De fet, Lafita apunta que en el cas que es trobi el document «la família s'estarà entre dos i tres mesos a rebre'l».
Tanmateix, el que pareix més difícil és la revisió de la causa per la qual el comandant Ferrer va ser afusellat, ja que «fins ara no se n'ha revisada cap i tan sols conec que el Tribunal Suprem estudia la revisió de la d'un polític català».
Les gestions realitzades per Defensa han estat comunicades a Severa Pons Ferrer, neboda i fillola del comandant i veïna de Felanitx.
Publicat al "Diari de Balears"
06/03/06