75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

5.7.06

Piqué nega que el franquisme fos un "règim feixista"



70 anys del cop d'Estat
El president del PP català, Josep Piqué, ha negat avui que el franquisme fos "un règim feixista", sinó més aviat "un autoritarisme de dretes", un dia després que el Parlament Europeu condemnés el règim del general Francisco Franco, amb l'abstenció del Partit Popular Europeu (PPE).
En declaracions a TV3, Piqué ha afirmat que "des d'un punt de vista historicista", ell no s'atreviria a qualificar aquell règim de "feixista", "encara que als seus inicis hi havia formacions polítiques" feixistes que donaven suport al bàndol franquista. Preguntat sobre si el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, sent predilecció per la II República, Piqué ha contestat que Zapatero "connecta molt més amb el que ell entén com la legitimitat democràtica de la República que de la que es deriva de la transició i la Constitució".
"Des d'aquest punt de vista, trenca amb els anteriors governs socialistes", ha apuntat el president dels populars catalans. El líder dels populars catalans ha assenyalat que no comparteix "la visió idíl·lica" de Zapatero respecte a la II República, i ha opinat que va ser un període "amb plantejaments profundament sectaris, ja que d'antidemòcrates n'hi havia en tots dos bàndols". Piqué s'ha referit en aquest moment al franquisme com un "autoritarisme de dretes", i ha recordat que entre els republicans també hi havia "formacions estalinistes".
Otegi demana la il·legalització del PP
De la seva banda, el dirigent de Batasuna Arnaldo Otegi ha dit avui que "algú" hauria de tenir "la diligència suficient" per demanar la il·legalització del PP, en aplicació de la llei de partits, després del debat ahir al Parlament Europeu d'una declaració institucional de condemna del franquisme.
En una entrevista concedida a Radio Euskadi, el dirigent abertzale ha censurat que, a la sessió de la cambra europea, el PP "es va negar a condemnar la dictadura de Franco", per la qual cosa, segons ha dit, "m'imagino que algú tindrà l'aplicació de la diligència suficient per demanar la il·legalització del PP, aplicant la llei de partits". Al seu parer, "ningú no pot fer més apologia de la violència que aquell que sosté que una dictadura feixista i assassina, com la de Franco, va tenir a més justificació històrica".
05/07/06