75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

5.7.06

70 anys del cop d'Estat

L'Eurocambra fa una declaració institucional condemnant el franquisme
El president del Parlament europeu, Josep Borrell, ha fet avui una declaració institucional de condemna del franquisme a l'inici de la sessió plenària, a la qual han seguit les intervencions dels presidents dels set grups parlamentaris.

L'acte coincideix amb el 70è aniversari del cop d'Estat del general Franco que va desencadenar la Guerra Civil espanyola i es va plantejar inicialment en el si dels eurodiputats socialistes espanyols. Posteriorment s'hi van sumar la resta de grups polítics, excepte el PP.
No obstant això, l'acte no ha tingut el suport unànime de la cambra. L'eurodiputat polonès Maciej Marian Giertych, de la Lliga de les Famílies, ha elogiat el cop d'Estat perquè va "frenar l'atac comunista" i va defensar els catòlics i l'Església. "Gràcies a l'Església espanyola, a l'Exèrcit espanyol i a Francisco Franco l'atac comunista contra l'Espanya catòlica es va poder superar", ha dit Giertych durant el debat de condemna del franquisme a l'eurocambra.
"L'esquerra espanyola es comportava com els bolxevics a Rússia, atacant l'Església: 7.000 capellans assassinats, esglésies cremades, imatges destruïdes. Va haver-hi per tant una reacció de les forces de la tradició", ha continuat. Ha dit que les brigades internacionals van ser organitzades per la Unió Soviètica, i que el Govern de la República estava "ocupat per cèl·lules del partit comunista i els seus serveis secrets". "Va ser un intent d'estendre el comunisme a un país i la situació de Salazar i de Franco va garantir el manteniment dels valors tradicionals", ha assenyalat.
En aquest sentit, ha equiparat el cop d'Estat de Franco a la lluita dels catòlics polonesos contra els bolxevics, i ho ha diferenciat del nazisme i del feixisme perquè aquests dos moviments eren "ateus". L'eurodiputat polonès ha dit que està trist pel que considera un canvi en la interpretació de la història per "intentar presentar de manera positiva una cosa que anava en contra dels catòlics". "L'Europa cristiana ha de lluitar en contra de l'ateisme", ha dit per tancar el seu discurs.
Immediatament després ha parlat el líder dels socialistes a l'eurocambra, Martin Schulz, que ha dit que les paraules de Giertych representen l'"esperit del general Franco". "És un discurs feixista que no hauria de pronunciar-se al Parlament Europeu", ha dit. A continuació el president del PPE, Hans-Gert Poettering, que s'ha declarar catòlic, s'ha desmarcat completament de les paraules de l'eurodiputat polonès. "Considerem que els dictadors i els que donen suport a règims totalitaris, ja siguin feixistes o comunistes o nacionalsocialistes, no estan en condicions de defensar els nostres ideals", ha assegurat.
04/07/06