75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

5.7.06

El PP i la ultradreta eviten condemnar el franquisme a Europa

Mayor Oreja desvia la valoració cap a la crítica contra els canvis estatutaris i és esmenat pels seus companys de grup Un diputat ultra polonès defensa Franco contra el comunisme
Laia Forès
El Partit Popular i la ultradreta polonesa van convertir-se ahir en socis i protagonistes inesperadament tensionats al Parlament Europeu arran d'una declaració de condemna del franquisme que el president de la cambra, Josep Borrell, va defensar a iniciativa d'eurodiputats del PSOE, IU, CiU, PNB, ERC i ICV.

Els populars espanyols no només no van condemnar la dictadura espanyola sinó que van utilitzar l'Eurocambra per desviar l'atenció cap als canvis estatutaris en debat i execució en els últims mesos, els quals, al seu parer, posen en risc "la concòrdia" entre els diferents territoris. L'eurodiputat i exministre de l'Interior de José María Aznar Jaime Mayor Oreja va ser l'encarregat de desplegar l'argumentari dels conservadors espanyols, en nom del grup popular europeu, però va evitar en tot moment referir-se al franquisme.
"Nacions inexistents"

L'eurodiputat popular va optar primer per parlar de la Transició i després va insistir en les crítiques a les reformes estatutàries, en clara referència a Catalunya i a Euskadi. "Constitueix un disbarat històric introduir el dret d'autodeterminació, encara que sigui amb un altre nom a la política espanyola, o l'acceptació de l'existència de nacions que mai han existit", va afirmar l'eurodiputat del PP.

Posteriorment, l'eurodiputat polonès d'extrema dreta -no adscrit a cap grup parlamentari europeu- Maciej Gyertich va coincidir amb el PP i, a més, va dedicar-se a lloar la figura de Franco i va justificar el cop d'Estat del 18 de juliol de 1936 com a reacció a un "govern comunista" i com a fre al triomf d'aquestes tesis també a l'Estat espanyol.

Aquestes paraules van motivar un torn de rèplica, que no estava previst inicialment, per part dels presidents dels grups socialista, Martin Schulz, i popular, Hans-Gert Poettering, per criticar l'eurodiputat polonès. Poettering es va desmarcar finalment de Mayor Oreja condemnant sense pal·liatius la dictadura de Franco.
05/07/06