75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

17.10.05

L'Ajuntament ret un homenatge al batle republicà Pere Vallespir

Va ser mort a Manacor l'any 1936 pel fet de defensar la democràcia


L'Ajuntament de Costitx va retre homenatge ahir al batle republicà Pere Vallespir Amengual, assassinat l'any 1936 «pel fet de defensar allò que és just, la democràcia», afirmà la primera edil, Maria Antònia Munar.

Aquest acte s'aprovà en el ple municipal, a partir d'una proposta del PSM que rebé el suport de tots els regidors. Hi assistiren la filla de l'homenatjat, Bàrbara Vallespir; el seu espòs, Miquel; el seu cunyat Joan i tots els néts i els renéts de l'exbatle.

Maria Antònia Munar i la filla de l'homenatjat, Bàrbara Vallespir, descobriren emocionades una placa commemorativa que a partir d'ara lluirà a la casa on visqué l'exbatle, la mateixa on fou detingut el 17 d'agost de 1936 per afusellar-lo després a Manacor.

A la placa, s'hi pot llegir la frase: «A Pere Vallespir Amengual, batle de Costitx, afusellat el 1936 per defensar la democràcia». A més, l'Ajuntament s'ha compromès a dedicar-li un carrer.
El secretari de l'agrupació local del PSM, Jordi Fiol, obrí l'acte solemne, destacant que ahir era un dia històric per a Costitx.

«Han hagut de passar 69 anys perquè el poble rehabiliti la figura d'aquest home, que no havia fet res per morir en les circumstàncies en les quals va morir», va manifestar Fiol.

Maria Antònia Munar explicà: «Quan el PSM ens proposà posar la placa en memòria de Pere Vallespir, no ho dubtàrem ni un sol moment».

La batlessa recordà la seva infantesa, quan jugava amb els descendents de Pere Vallespir a les portes de la casa dels seus padrins. «Hi havia un gran silenci protector sobre tots nosaltres, però eren temps diferents, i és bo que ara que les ferides no són tan recents recordem el passat, per evitar que fets com aquells es repeteixin», postil·là.
E. BALLESTERO. Costitx.
Publicat a Diari de Balears
17/10/2005