75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

8.10.05

Adéu a un monument feixista


Comença la demolició d'un dels monòlits als "caídos" de Porto Cristo
Ahir començà la demolició del primer monument feixista de Porto Cristo. Al punt del migdia, operaris de l'empresa Melchor Mascaró SA procedien a la col·locació de les bastides al monòlit de la plaça Monumento i a les 14 hores les primeres macetades ja el desmuntaven.

D'aquesta manera l'equip de govern PP-AIPC dóna compliment a l'acord plenari de l'Ajuntament de Manacor de dia 13 de febrer de 2003, que fou aprovat per unanimitat, i que resolgué esbucar els dos darrers monuments franquistes de la localitat de Porto Cristo.

L'execució del desmuntatge del monòlit feixista s'inicià ahir ja que els treballadors de l'empresa Melchor Mascaró SA, que també construeixen el nou institut de secundària de la localitat, no hi podien treballar i es destinà una brigada per a la demolició del monument. Però, abans d'ahir l'arquitecte i l'aparellador de l'Ajuntament de Manacor acudiren al lloc per avaluar i per donar el vistiplau juntament amb les directrius de l'esbucament del monòlit feixista de la plaça Monumento.

Aquest símbol feixista fou erigit l'any 1937, en plena Guerra Civil, en honor als «Herois de Manacor» del bàndol nacional que derrotaren les tropes republicanes del general Bayo després del seu desembarcament a Porto Cristo. Val a dir que aquest monument a principis dels 90 va rebre l'impacte d'un explosiu, artefacte que fou atribuït a l'escamot de Terra Lliure present a Mallorca.

Una vegada desaparegut l'esmentat monòlit feixista, la delegació de Porto Cristo de l'Ajuntament de Manacor hi té previst la construcció d'una petita plaça amb bancs i fanals al seu indret. El delegat de Turisme, Bernat Amer (AIPC), manifestà que de moment es mantindrà a la nova placeta el nom de Monumento, encara que amb el temps no es descarta un canvi també en la nomenclatura.

Per altra banda, el Consell de Mallorca ja ha autoritzat a l'Ajuntament de Manacor a adjudicar les obres de desmuntatge del darrer monòlit feixista de Porto Cristo que ara s'ubica al Club Nàutic. Cal recordar que en ser de propietat dels socis del club nàutic, aquests hagueren de votar en assemblea la decisió d'acceptar la demolició, resolució que fou positiva a l'eliminació del símbol feixista que fou aixecat en aquest lloc en honor a les armes d'infanteria.
GUILLEM MAS. Manacor.
Publicat al Diari de Balears
07/10/2005