75 aniversari [ 1931 - 2006 ]

de la proclamació de la II República a Mallorca

19.7.05

Un informe d'AI reclama justícia per a totes les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme

Més de 3.000 persones de les Illes Balears patiren repressió, desaparegueren o foren executades

MARIA QUES. Palma.
Amnistia Internacional (AI) presentà ahir un informe sobre el deute pendent amb les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme i hi reclamen una investigació imparcial sobre els crims atribuïts a autors d'ambdós bàndols.
La representant d'AI, Margalida Capellà, explicà durant la presentació de l'informe que «a l'Estat espanyol ha continuat fins als nostres dies el silenci i la impunitat respecte de crims atroços i els autors no reteren comptes, ni amb el règim franquista, ni en la transició, ni durant els més de 25 anys de democràcia. És hora que hi hagi una investigció imparcial que aclareixi tots els fets i estableixi responsabilitats».
Pel que fa als desapareguts, demanen que l'Estat assumeixi les normes, els mecanismes i els recursos per a la localització de fosses comunes, exhumació i identificació de restes i la seva restitució a les famílies.
Sobre aquest punt, Maria Antònia Oliver -néta d'Andreu Peris, desaparegut mentre estava tancat a la presó de Can Mir- afirmà que «les víctimes no volem venjança, com diuen alguns, volem la veritat i saber què va passar amb els nostres familiars, i no descansarem fins a conèixer tota la veritat».
De fet, Oliver forma part d'una comissió que ha creat AI per saber el que va passar amb els més de 3.000 balears que foren afusellats o que desaparegueren durant la Guerra Civil.
Encara que en molts de casos se sap on hi ha fosses comunes, com en el pou de Son Bauló de Santa Margalida o en una siquía de Porreres, en cap moment les autoritats no han fet res per recuperar aquestes restes
Diari de Balears
19/07/2005